Afbeelding

Dalfsen wint Goud en Ootmarsum Zilver in Europese Entente Florale

Algemeen

Dit jaar in het Tsjechische Brno op vrijdag 23 september de officiële einduitslag 2016 bekend gemaakt van de internationale competitie van Entente Florale Europe.

De bekendmaking vond plaats tijdens de Award Ceremony, te midden van honderden vertegenwoordigers van steden en dorpen uit 8 Europese landen. De deelnemende landen waren Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, België, Ierland en Nederland.

Goud

Van de 7 deelnemende steden ( > 15.000 inw.) zijn drie met Goud en vier met Zilver bekroond. De Overijsselse gemeente Dalfsen mocht zich dit jaar tot de gouden winnaars rekenen naast Bad Ischl in Oostenrijk en Tullamore in Ierland. Dalfsen werd door de jury vooral geprezen voor haar excellente groene woon-en leefkwaliteit, de publieke toegankelijkheid van haar fraaie landgoederen en de renovatie van haar culturele erfgoed en het omringende landschap. Dalfsen heeft bovendien de speciale Award voor Biodiversiteit gekregen op grond van de resultaten die behaald zijn om de biodiversiteit van bewonerskern en landschap aanzienlijk te verhogen.

De vijf dorpen zijn met Zilver bekroond. Het eveneens in Overijssel gelegen dorp Ootmarsum behaalde eervol Zilver. Ootmarsum werd door de jury geprezen voor de duurzame kwaliteit en ontwikkelingsaanpak van het landschap en de grote saamhorigheid van bestuur en inwoners om het culturele erfgoed van het dorp en omgeving te behouden en te rehabiliteren

Jurering

In juni en juli hebben 16 internationale juryleden 12 steden en dorpen in 8 Europese landen bezocht en beoordeeld op en de kwaliteit van het woon-en leefmilieu en de daarop gerichte educatie, de bebouwde en openbare groene ruimte, toerisme en recreatie, natuur en landschap, en de mate van bestuurlijke en maatschappelijke betrokkenheid. De beoordeling vond plaats aan de hand van ca. 50 criteria volgens een gewogen toekenning tot maximaal 100 punten. Boven 85 punten wordt de Golden Award toegekend, tussen 75 en 85 punten de Silver Award, en tussen 65 en 75 punten de Bronze Award. De meeste deelnemende steden en dorpen hebben in het recente verleden een gouden of zilveren erkenning gekregen in de verschillende landelijke competities van Entente Florale in

Europa. De deelnemers uit Nederland waren dit jaar Dalfsen en Ootmarsum, die in 2013 en 2016 in de Nederlandse competitie tot "Groenste Stad of Dorp van Nederland" met goud werden bekroond. 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant