Afbeelding

Corso Zundert voor de 75ste keer 

Algemeen

Voor de 75-ste keer trekt zondag 4 september het bloemencorso van Zundert door de straten.

Zundert heeft na het thema Vincent van Gogh vorig jaar, weer een normaal themaloos corso. Ontwerpers en buurtschappen mogen volledig vrij kiezen wat ze bouwen, alleen de afmetingen van de wagen zijn aan maximale maten gebonden. Het Zundertse corso dateert van 1936 en bestaat dit jaar dus tachtig jaar. Omdat het in de Tweede Wereldoorlog vijf jaar stil lag, is dit tevens het 75ste corso. Het jubileum wordt bescheiden gevierd met een extra bouwersfeest op corsodinsdag.
 
Minder beweging, meer experimenten
Het corso heeft geen thema maar de argeloze bezoeker kan zomaar denken dat het een dierencorso is, gezien de veelvuldige keuze voor een onderwerp met dieren. Honden, paarden, een kikker, draken, een waterbuffel, een vis, vossen, bijen, een leeuw en gnoes passeren straks de toeschouwers. Dieren lijken zich goed te lenen voor op een corsowagen. Het is geen nieuwe trend, al vele jaren spelen dieren een belangrijke rol in de ontwerpen. 

Andere route
De route van het corso is dit jaar aangepast om de stoet vlotter te laten trekken. De wagens trekken door dezelfde straten, maar slaan na de eerste doorkomst bij de Markt rechtsaf de Meirseweg in en maken een ronde rechtsom in plaats van linksom. De oude route was ongewijzigd sinds 1963. Vaste bezoekers die een vaste plek hebben, doen er goed aan hier rekening mee te houden. Bij de kassa's worden gratis plattegronden uitgedeeld waar de verwachte doorkomsttijden van de stoet op aangegeven staan.
 
Omroepers
Het vaste omroepersduo op de Markt, Ton Biemans en Koen Schyvens, stopt ermee. Ton en Koen zijn al zo'n vijftien jaar de vaste stemmen van het corso, overigens samen met een grote groep omroepers die op zestien verschillende locaties langs de route de stoet van commentaar voorzien. De opvolgers zijn Monique Roovers en Wendy Jongeneelen. Zij lopen dit jaar het voorbereidende traject van de omroepers mee om ingewerkt te worden. Hun vuurdoop is het corso van 2017, waarbij één van de twee de zo beladen woorden 'U mag stoppen!' zal uitspreken. Ton Biemans zal volgende week zondag de Zundertse jubel ontketenen door voor het laatst deze woorden uit te spreken op de Markt.
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant