Afbeelding

De glastuinbouw voorop

Algemeen Column

Ik lees in het Shell magazine, een uitgave ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van het blad, een interview met de eerste vrouwelijke president directeur van Shell Nederland.

Ze zegt dat ze er klaar voor is om het bedrijf door een periode van een veranderend energielandschap heen te loodsen.

Er is haast bij het terugdringen van CO2 emissies, iets dat wereldwijd op de agenda staat. Als de Nederlandse samenleving in 2050, 80 tot 95% van de CO2 uitstoot wil verminderen dan is er geen tijd te verliezen. Op dit moment is nog geen 6% van de energie die we gebruiken duurzaam. Nederland staat daarmee internationaal gezien onderaan de lijst. Het moet dus echt anders, niet alleen veel efficiënter maar ook veel schoner.

Ommekeer
Nederland zou veel meer gebruik moeten maken van windenergie, zo zegt zij. Een groot gedeelte van de onze energiebehoefte zouden we hier mee kunnen afdekken. Gas zou dan kunnen dienen als aanvulling. Er moet dus een ware ommekeer plaatsvinden. Op dit moment is een tiende van ons totale energieverbruik elektriciteit, de rest is gas. Er moet dus nog heel wat gebeuren willen we onze energiebehoefte voor het grootste deel met elektriciteit, lees windenergie afdekken.
Ik denk bij mijzelf dat de Nederlandse overheid voor een vergaande verduurzaming van de energievoorziening zuinig moet zijn op het opgestelde WKK vermogen. Is het niet zo dat de tuinbouw met zijn WKK's en het toepassen van Power to Heat (met elektriciteit heet water maken) bij een groeiend aanbod van duurzame elektriciteit en warmte op een fantastische manier een bijdrage kan leveren bij een te kort en overschot aan elektriciteit? Door koppeling aan warmtenetten en omschakeling van aardgas naar biogas en biobrandstof kan WKK de spil vormen voor de verduurzaming van de energievoorziening.

Doorbraakinnovaties
Het mondiale Klimaatakkoord van najaar 2015 in Parijs maakt dat we met elkaar hebben afgesproken om wereldwijd tot een drastische vermindering van de CO2 uitstoot te komen. De Europese Unie en de Nederlandse overheid hebben dit onderschreven. Maar wat zijn nu de mogelijkheden voor de glastuinbouw om toe te groeien naar een klimaat neutrale glastuinbouwsector?
Het innovatieprogramma Kas als Energiebron van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken laat zien dat er enorme hoeveelheden m3 gas kan worden bespaard. Maar we zijn er nog lang niet. Om voor de tuinbouwsector een gezonde toekomst te waarborgen zijn er nog meer doorbraakinnovaties nodig op uiteenlopende terreinen. Hiervoor zijn innovatieve projecten noodzakelijk, waarbij door toepassing en implementatie van kennis, een substantiële toename van productiviteit en kwaliteit van producten en productieprocessen bereikt wordt.

Het nieuwe telen
De hoofdzaak is dat het effect zich niet beperkt tot een kleine groep ondernemers, maar dat de hele sector kan meeprofiteren. Het Innovatie- en Demonstratie Centra Kas als Energiebron is een enorme katalysator door de fysieke locatie, dicht bij de praktijk, waar ondernemers samen met onderzoek en onderwijs werken aan oplossingen voor energiezuinige kassen. Het doet mij heel veel plezier dat Het Nieuwe Telen door telers zo enthousiast wordt opgepakt en dat men er ook daadwerkelijk mee aan de slag is gegaan en dat zij grote stappen maken in energiebesparing. HNT maakt gebruik van natuurkundige kennis om de teelt optimaal te sturen in onder meer temperatuur, vocht, CO2-dosering, licht en schermen. Ik durf te stellen dat u zich als tuinder ernstig tekort doet als u hier geen kennis van neemt.

Winterlichtkas
Op dit moment wordt in het IDC de Winterlichtkas gerealiseerd. Dit is een nieuw kasconcept dat 10% lichtwinst oplevert. De Winterlichtkas heeft een nieuw type schermsysteem en een speciaal diffuus glas, wat de  lichtwinst oplevert. De komende periode zullen verschillende onderzoeken en?gewasproeven starten in deze kas. Komende winter wordt het kasconcept getest met een nieuwe teeltwijze voor een komkommergewas, speciaal gericht op de winterperiode. Ik ben nieuwsgierig wat voor nieuwe inzichten oplevert waar we op verder kunnen borduren.

Jan Willem de Vries

Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant