Afbeelding

Kwaliteitscompetitie Cyclamen van start

Algemeen Growers pride

Ook dit seizoen staat er weer een Kwaliteitscompetitie Cyclamen op stapel. Deze gaat woensdag 14 september van start en kan nog wel wat deelnemers gebruiken.


Door Wilma van Velzen

Evenals voorgaande jaren organiseren de Nederlandse veredelaars en de landelijke commissie Cyclamen van LTO Glaskracht Nederland weer een kwaliteitscompetitie.
Deze vindt plaats in het Kenniscentrum Productkwaliteit van Royal FloraHolland in Naaldwijk.
Linda van Leeuwen is hieraan als onderzoeker verbonden en zij verzorgt de begeleiding ervan in samenwerking met Arthur van den Berg van LTO Glaskracht Nederland.
"De opzet is vergelijkbaar met vorig jaar. Er kan worden ingezonden in drie categorieën: mini, midi en grootbloemig. Omdat er vorig jaar wat minder uniformiteit in de Cyclamen werd geconstateerd dan voorgaande jaren, is het voor kwekers eigenlijk een must om mee te doen en er achter te komen waar zij staan met hun product en of het voldoet aan de wensen en eisen van de consument.
Van toegevoegde waarde is het dat kwekers tijdens de testperiode altijd welkom zijn in de testruimte om naar hun product te komen kijken en de teeltresultaten te vergelijken met die van collega's.
Ook kan dit digitaal worden gevolgd. De testperiode wordt uitgevoerd in drie fases: de transportfase, winkelfase en huiskamerfase."


Randvoorwaarden

Voor deelname moeten de kwekers wel aan enkele randvoorwaarden voldoen.
"Een inzending moet uit een mix van zes kleuren bestaan om een goed inzicht te geven in de houdbaarheid. Inzendingen op kleur mogen ook, maar deze maken in tegenstelling tot voorgaande keren geen kans meer op een Award.
Aanvoer van mini-Cyclaam is met 10-15 bloemen, aanvoer van midi en grootbloemig met 5-10 bloemen.
Tijdens de kwaliteitscompetitie wordt eveneens een zogenaamde storecheck uitgevoerd van week 36 tot 44.

De resultaten hiervan worden tijdens de gewasbijeenkomst van de landelijke commissie Cyclamen op vrijdag 11 november bekend gemaakt.
De uitreiking van de Awards is dan eveneens.
Ook is Wageningen UR Food & Biobased Research weer voornemens de teeltdata van de ingezonden partijen anoniem te vergelijken met de resultaten van de competitie, voor zover aangereikt.

Deze vergelijking is interessant omdat dit inzicht kan opleveren in de invloed van de teeltfactoren op de houdbaarheid."

Deelname

De Kwaliteitscompetitie is een initiatief van de landelijke commissie Cyclamen van LTO en wordt mede mogelijk gemaakt door de veredelaars, waaronder Schoneveld Twello, Varinova, Morel en Syngenta.
De veredelaars betalen gezamenlijk de helft van de kosten waardoor het voor de Cyclamen kwekers aantrekkelijk is om mee te doen.
De Kwaliteitscompetitie moet bijdragen aan een betere en uniforme kwaliteit van Cyclamen.

"Aanmelden voor de competitie kan nog tot 9 september. Voor meer informatie kunnen kwekers mij altijd even bellen bij Royal FloraHolland op telefoonnummer 0174 634058 of naar Arthur van den Berg van LTO Glaskracht Nederland op 010 8008419."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant