Afbeelding

'Reguleren markt is wenselijk'

Algemeen Growers pride

Voor een goede toekomst heeft het product Cyclaam behoefte aan structurele oplossingen die worden aangereikt door gekwalificeerde personen. Het beter reguleren van de markt staat daarbij bovenaan het wensenlijstje.

Door Wilma van Velzen

"Dit kan bijvoorbeeld met het nog beter op elkaar afstemmen van productie en handel" zegt Raël Duijvestijn. "Persoonlijk ben ik voorstander van meer marktgerichte productie met een hoog en constant kwaliteitsniveau.
Dit zou samen kunnen gaan met de ontwikkeling van een productmarktplan dat volledig wordt toegespitst op het product Cyclaam. Ook het definiëren van groepen op kwaliteitsniveau is daarbij een aanbeveling."


Bloeiende plantenteler

Raël Duijvestijn spreekt hier zowel als bestuurder als praktijkman. Als bloeiende plantenteler is hij actief met zijn bedrijf Raël Duijvestijn Potplanten in Honselersdijk.
"Onze producten worden geteeld op 10.000 m2. Dit zijn onder andere Primula Obconica, Primula Pricanto die genomineerd is voor de Glazen Tulp 2017, Impatiens NG, Helianthus sunsation, Cyclaam Scholten, Cyclaam Mammoth, wat een herfstproduct is.
Deze Cyclamen kenmerken zich door een oersterke en exclusieve kwaliteit."


Inspraak

Anderzijds is Raël Duijvestijn bestuurder in hart en nieren. Al in de jaren negentig was hij lid van de Royal FloraHolland Product Commissie Snijchrysant.
"Vervolgens kwam ik in de FPC bloeiende potplanten en de klankbordgroep klokveiling. Mijn bestuurservaring komt goed van pas. We hebben te maken met een markt die snel verandert. Dit creëert nieuwe kansen zoals het faciliteren van ICT op verkoopgebied.

Anderzijds hoop ik dat er verbetering komt op het gebied van kwaliteitscontrole en generieke promotie. Mijn verwachting als FPC-lid is daadwerkelijk inspraak te hebben binnen de coöperatie."


Productcodes

Vanuit de FPC worden ook diverse ontwikkelingen gevolgd zoals het vinden van een oplossing voor de VBN-productcodes.
"De productcodes hebben een beperkt aantal tekens, maar door verbreding van het assortiment kreeg je zulke lange namen waardoor de handelsnaam niet meer in de productcode paste.

Dit onderwerp stond enige tijd op de agenda van de FPC. Op initiatief van Royal FloraHolland product-manager Peter Rodenrijs en in samenwerking met de veredelaars wordt nu gewerkt aan een oplossing, waarbij van 480 naar 80 productcodes wordt teruggegaan. Dit maakt het voor de handel meer inzichtelijk."


Cowboys

Om van de teelt een succes te maken, is volgens Raël Duijvestijn meer nodig dan het volzetten van een overgebleven ruimte in de kas om snel te kunnen scoren.
"Ondoordachte productie verziekt de markt, maar als je serieus met Cyclamen aan de slag gaat moet je er rekening mee houden dat je de eerste 2 tot 5 jaar bezig bent om de teelt en de markt te leren kennen.
Het duurt zo'n tien jaar om het hele proces redelijk in de vingers te krijgen.

De grootste kracht is het trekken van je eigen plan en het uitvoeren van je persoonlijke ideeën."


Promotie

Op de nieuwe lijst van Bloemen Bureau Holland staat Cyclaam voor november 2017 genoteerd als Woonplant van de Maand.
"Primula Touch Me, was afgelopen februari Woonplant van de Maand. Hierop is veel feed back gekomen vanuit verschillende hoeken, waaronder van Cash & Carry's. Deze aandacht is goed voor je product en wellicht verloopt het net zo voor Cyclaam."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant