Afbeelding

De eerste gevolgen van Brexit

Algemeen

Volgens Royal FloraHolland lijken de gevolgen van het referendum in het Verenigd Koninkrijk daags na de uitslag nog geen invloed te hebben op de verkoop van bloemen en planten.

Lucas Vos: "De uitslag van het referendum zorgt voor onzekerheid in de sierteeltsector, maar er is vooralsnog alle reden om het hoofd koel te houden. Het is voorlopig business as usual", aldus de CEO van Royal FloraHolland. "We houden nauwkeurig bij wat de ontwikkelingen in de prijzen en het aantal verkochte bloemen en planten zijn. Een eerste meting is onlangs uitgevoerd en daaruit zijn zowel in de totale handel als de handel met het Verenigd Koninkrijk geen afwijkingen gebleken."
Royal FloraHolland houdt er rekening mee dat negatieve gevolgen op iets langere termijn wel kunnen optreden. Zo kan een dalende koers van het Britse pond ervoor zorgen dat het Verenigd Koninkrijk minder bloemen en planten importeert. Ook wanneer het land daadwerkelijk uit de Europese Unie treedt, kunnen er complicaties ontstaan in de handel.

ING
Een vergelijkbaar commentaar komt van de ING. In haar periodiek rapport Markten in beweging stelt de bank:
"De Brexit-stem heeft na de initiële schok op de markten voor een ongemakkelijke kalmte gezorgd. Het wachten is nu op de impact op de reële economie. Met Theresa May in Downing Street 10 is er in ieder geval meer duidelijkheid over de koers van de Britse politiek.
De Bank of England leek alvast de rente te gaan verlagen nu de verwachting is dat de Britse economie stevige klappen krijgt, maar besloot toch te wachten om de eerste cijfers over de economie post-referendum te kunnen bestuderen. Het pond sterkte wat aan na dit bericht, al blijft de munt ten opzichte van de euro nog steeds meer dan 7% onder het niveau van voor het referendum resultaat staan."

bron afbeelding: Royal FloraHolland

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant