Afbeelding

Wij zijn Koploper …

Column Column

Ik lees in NRC Next van begin maart dat de politiek harder moet strijden voor een lagere CO2 uitstoot. We lopen achter en er zijn grote aanpassingen nodig, meldt Job Swank, directeur van de Nederlandsche Bank. Uit het artikel blijkt dat de discussie over aanscherping van het Energieakkoord, als gevolg van de klimaattop in Parijs, ook de Nederlandse economie voor geweldige uitdagingen stelt.

De gevolgen van de opwarming van de aarde sijpelen langzaam maar zeker de financiële wereld binnen en dreigen institutionele beleggers te raken. Pensioenfondsen onderzoeken of hun geld nog wel veilig is bij kolen- en oliemaatschappijen. Banken en investeerders staan onder maatschappelijke druk om zich uit fossiele energie terug te trekken. Volgens het Energieakkoord moeten in 2020 concrete resultaten zijn geboekt op het gebied van energiebesparing (1,5%) en de inzet van duurzame energie (14%). Het doel van het mondiale klimaatverdrag is de opwarming van de aarde te temperen, bij voorkeur met een stijging die de 1,5 graden Celsius niet te boven gaat.
Als er één sector is die zijn nek uitstak om los te komen van fossiele brandstoffen dan is het de glastuinbouw. Swank zegt dat Nederland het niet zo goed doet in de strijd tegen klimaatverandering. We lopen achter betreffende de productie van duurzame energie en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat heeft te maken met de energie-intensieve industrie in Nederland. Hij noemt de petrochemische industrie, maar ook de transportsector en de glastuinbouw. Maar is het niet juist de Glastuinbouw, die zijn nek uitstak door een convenant met de overheid te sluiten en de afspraak dat nieuwe kassen vanaf 2020 klimaatneutraal zijn en bestaande kassen op een economisch rendabele manier met de helft van de fossiele brandstof ten opzichte van 2011 produceren. Dat is nog eens een ambitie opgeschreven in de nieuwe Meerjarenafspraak energietransitie glastuinbouw 2014-2020. We doen er nog een schepje bovenop door af te spreken dat in 2050 de glastuinbouwsector een volledig duurzame en economisch rendabele energievoorziening heeft.


Ik schreef het al, als wij er niet in slagen om duurzaam te produceren, hebben we geen toekomst. De toekomst van de glastuinbouw staat of valt met een steeds duurzamer manier van produceren. We zijn als sector koploper in de wereld waar het gaat om toepassing van innovatieve en duurzame technieken, maar we moeten stappen blijven zetten. Een belangrijk stap was de Aardwarmte. De eerste bron in Nederland die een toepassing in de Glastuinbouw kreeg, is die bij Van den Bosch in Bleiswijk, als vervolg op een voorstudie gedaan door Wageningen UR Glastuinbouw. Door nieuwe technieken zoals het nieuwe telen en meerdere schermdoeken kunnen steeds meer hectares duurzaam worden verwarmd. Aardwarmte is in vergelijking met andere duurzame energievoorzieningsopties een economisch interessant alternatief.


Een interessante ontwikkeling is het samenwerken van bedrijven binnen en buiten de sector, met regionale overheden en energiebedrijven op het gebied van bio-energie, CO2 infrastructuur en restwarmte. Innovatiedoorbraken worden bevorderd door onderzoek met als doel planten te produceren met minimale energiebehoefte. Een ontwikkeling die mijn belangstelling heeft is die van de warmterotonde. Een systeem, waarop aanbieders vanuit meerdere bronnen van verschillende herkomst toegang krijgen. Zoals warmte afkomstig vanuit de industrie gekoppeld met lokale duurzame bronnen en deze vervolgens aanbieden aan gebruikers van warmte. Een warmterotonde bestaat uit een ringnet van leidingen, waarin door water warmte wordt getransporteerd van bron naar afnemer en vervolgens van afnemer naar de bron.


In het weekend van 2 en 3 april is het Kom in de Kas. Laten we ons zelf op de borst kloppen… door te zeggen, wij zijn Koploper in duurzaamheid…

Jan Willem de Vries
Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)

Reageren op de column kan via redactie@floranexus.com

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant