Afbeelding
Foto: Teuntje van Delft

Kerstster zorgt nog steeds voor een ultieme Kerst

Algemeen

Een traditionele Kerst bestaat voor de Engelse consument niet zonder de K3, Kerstboom, Kalkoen en Kerstster. Hiermee heeft de Kerstster of Poinsettia een stevige positie verworven in het Verenigd Koninkrijk, zowel in de retail als het hogere segment.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Om de Engelse markt goed te kunnen bevoorraden neemt de aanvoer van Poinsettia's na 1 december steevast toe", zegt Henny Zwinkels van kwekerij De Bonfut in Honselersdijk, tevens voorzitter van de landelijke commissie Poinsettia. "De aanvoer voor de Duitse markt begint al eerder. Dat komt omdat de Weihnachtszeit al begint met de adventstijd op 3 december. Ook bij de Duitse consument is de Kerstster een geliefd product."

Toegevoegde waarde

Zwinkels is inmiddels vijf jaar voorzitter van de landelijke commissie Poinsettia. Eigenlijk bij toeval, omdat er niemand anders op die stoel ging zitten. Spijt heeft hij daar niet van, want het meepraten over Poinsettiazaken in een breed spectrum vindt hij van grote toegevoegde waarde. Zijn bijna 35 jaar teeltervaring met dit seizoenproduct komt hem goed van pas. "Het mooie van Poinsettia's telen is dat deze teelt zich uitstekend laat plannen en de kas op 25 december leeg is voor een andere teelt. Bovendien is het telen van Poinsettia's geen moeilijke teelt, maar wel een teelt die aandacht vraagt." Veel gelegenheidstelers hebben de overstap gemaakt naar groene planten omdat die momenteel een hype zijn.

Specialiseren

"Dit heeft er mede voor gezorgd dat vraag en aanbod thans redelijk op elkaar zijn afgestemd. Ook zijn er steeds meer Poinsettiatelers die zich specialiseren om beter te kunnen inspelen op vraag uit markt. Het maken van goede afspraken over aantallen, lengte en kwaliteit is daarbij erg belangrijk. Zelf telen we bijvoorbeeld alleen in het hoge segment voor de Engelse markt. Angst voor de Brexit hebben we niet omdat Poinsettia voor de Engelse consument een sfeerbepalend Kerstartikel is. Op dit moment zijn er zo'n 60 soorten in de markt en komen er jaarlijks soorten bij. Ook zien we meer kleuren, maar nog steeds is zo'n 95% rood. Een verschuiving zien we naar de kleinere potmaten. Zo zijn de 13cm potten grotendeels vervangen door 12cm potten en zijn er meer 10,5cm potten. Een afname is er in de potmaten 17cm en 19cm van hoofdzakelijk Poinsettia's op stam. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de toenemende transportkosten." Een goede ontwikkeling vindt Zwinkels het dat steeds meer telers kwaliteit belangrijk vinden.

Actie

In dit kader kan in LTO-verband worden deelgenomen aan de jaarlijkse kwaliteitscompetitie in de kerstperiode. De aangeleverde Poinsettia's worden blootgesteld aan transport- en winkelsimulaties. Na vijf weken vindt in de uitbloeiruimte een eindkeuring plaats. "De beste prestatie wordt beloond met de Poinsettia Award die wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse Poinsettiadag. Hierbij wordt ook een bedrijf bezocht, dit keer in Duitsland. Er is aandacht voor plagen zoals witte vlieg en biologische teelt en in dit kader werd in LTO verband in juni een biologische dag georganiseerd. Stekleveranciers bieden vier keer per jaar gelegenheid om nieuw en verbeterd assortiment te bekijken. De sortimentsproeven staan bij Pedroplant in Poeldijk en bij De Bonfut en worden door de veredelaars zelf nagelopen. Er is veel actie op Poinsettiagebied."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant