Piet en Ivy van der Post.
Piet en Ivy van der Post. Foto: Wilma van Velzen

Het glom er van de zonnebloemen

Algemeen Growers pride

Speciaal voor de Zonnebloem Rally van afgelopen 4 juli had bloemist Piet van der Post uit Hillegom zijn zaak flink opgetuigd. Het glom er van de zonnebloemen.

Door Wilma van Velzen

Een vrolijke kar vol zonnebloemen bij de Haven waaraan Bloemisterij Van der Post gelegen is, zonnebloemversieringen buiten en een lange tafel vol zonnebloem arrangementen vormden een zonnig welkom voor de Rallyrijders.

"Opdracht was hen een arrangement of vaas mee te geven als versiering voor de zonnebloemlunch bij zomerbloemenkwekerij Steenwijk Abbenes" vertelt Van der Post.

"Dit leverde kolderieke situaties op, want hoe neem je bijvoorbeeld een enorm champagneglas gevuld met zonnebloemen mee in een Deux Chevoux. Heel vermakelijk allemaal."


Meerwaarde verkoopt

Voor de gelegenheid hadden Van der Post en zijn team gezorgd voor nog meer zonnige presentaties. Deze gingen als zoete broodjes over de toonbank. Daarin ligt volgens Van der Post het bewijs. Als je een product op een andere manier presenteert, heeft dit grote aantrekkingskracht op consumenten.

"De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee van vijf of tien bloemen in een vaas. Bij die grote jongens zoals zonnebloemen of gladiolen is dat nogal statisch. Eén enkele bloem in een vaas kan ook heel mooi zijn. Meerwaarde verkoopt, maar belangrijker nog, bloemen en planten moeten van de allerbeste kwaliteit zijn."


Blindelings vertrouwen

Standaard worden alle bloemen bij Van der Post los verkocht. De consument kiest zelf het aantal bloemen. Dagvers koopt Van der Post alle bloemen op de veiling, meestal bij RFH vestiging Rijnsburg.

Rond 5 uur start hij met een rondje langs de kleurrijke trein van bloemenkarren alvorens in te kopen. In de loop van de jaren heeft hij een oog ontwikkeld voor kwaliteit.

"Halverwege de ochtend ben ik meestal weer terug in Hillegom en dan begint de dag pas. Restanten van een paar dagen geleden halen we weg, ook al zien de bloemen er nog goed uit. We vinden het ontzettend belangrijk dat onze klanten blindelings kunnen vertrouwen op de allerbeste kwaliteit. Iedere aankoop moet een positieve ervaring zijn.

En gaat er eens iets mis dan staat daar een uitstekende service tegenover."

Jamin

Van der Post is een begrip in Hillegom en de regio. Het bruids- en rouwwerk is altijd perfect en voor echt mooie bloemen en planten is het een gewild adres.

Het bedrijf dateert uit 1953. Als eerste generatie ging Gijsbertus van der Post van start. Toen nog per bakfiets. De bloemen werden uitgevent in een gebied tussen Hillegom, Haarlem en Hoofddorp. Later kwam de winkel.
Deze is nog steeds op de oude locatie aan de Haven gevestigd.

Doordat zijn vader al vroeg overleed, heeft Van der Post de winkel in 1974 al op jonge leeftijd overgenomen. Zijn affiniteit met het bloemenvak was groot en weldra kwam zijn vrouw Ria erbij die het vak al doende leerde.

In 2002 kwam Ivy van der Post, de oudste dochter, in de zaak. Hiermee is de toekomst van de Bloemisterij verzekerd. De voormalige woonkamer werd bij de winkel getrokken.

Als je Van der Post vraagt wat de grootste verandering is in het bloemenvak antwoordt hij het enorme assortiment.

"Zodra ik op de bloemenveiling ben waan ik mij in een snoepwinkel. Het doet mij denken aan Jamin, alleen gaat het niet om snoep, maar om massa's prachtige bloemen en planten met daartussen de allermooiste exoten."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant