Afbeelding
Foto: VGB

Weg met de vakantiestress!

Algemeen Column

Nog niet voor iedereen, maar de vakantie is gestart met de eerste uittocht richting de zon.

De drukste dag ooit op Schiphol is ook weer achter de rug en een herhaling van de chaos bij balies, kofferafgiftepunten en security-poorten zoals een paar weken geleden is voorkomen. 

Wat achterblijft is rust. In de bloemen- en plantenverkoop, op de Nederlandse wegen en op de werkplek. Dat zou tenminste zo moeten zijn.

Bij bedrijven leidt het vervangen van werknemers die op vakantie zijn nog wel eens tot stress. Soms lukt het eenvoudig niet een vervanger te vinden, er is geen budget voor of het werk is lastig overdraagbaar. En dat betekent dat de vakantieperiode nadelige effecten kan hebben op het bedrijf of dat de ondernemers zelf soms niet weg kunnen. Uit onderzoek van MKB Belangen blijkt dat bijna 30% van de MKB-ers niet op zomervakantie gaat. Slechts een derde van de bedrijven draait onverminderd door tijdens de vakantie van de eigenaar. Maar ook al gaat de ondernemer op vakantie, zijn werk gaat mee en hij/zij blijft per mail en telefoon bereikbaar. 

En de medewerkers dan? Een op de zes daarvan heeft volgens CNV Vakmensen te maken met 'verlofstress'. Van de vrouwen heeft zelfs een kwart gedoe over de zomervakantie. Maanden van irritaties, stress en discussies over vakantieroosters met collega's en leidinggevenden gaan vooraf aan de zomervakantie. Veel werknemers willen tegelijk op vakantie dus als een verlofaanvraag wordt geweigerd komt dat bijna altijd door een bezettingsprobleem. 

En dat maakt het cirkeltje rond, de ondernemer heeft stress van de bezetting en de werknemer over het regelen van zijn vakantie. Jammer hoor want de zomervakantietijd kan zo mooi zijn, goed weer en piektijden achter de rug. Gelukkig zijn er telers/ veredelaars die dit begrijpen. Zoals Dümmen Orange die, in samenwerking met ijsmaker Luciano's, handelaren op de verschillende veilinglocaties met de tropische Pina Colada ijstruck verrast. 

Zo hoort het! De zomerperiode moet gezellig, tropisch, warm en ontspannen zijn, ook op de werkplek! Ik wens u dus een prettige vakantietijd!


Manon Velthuis
VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant