Rianne van den Berg, Royal FloraHolland Productmanager.
Rianne van den Berg, Royal FloraHolland Productmanager. Foto: wilma van velzen

Alstroemeria jong, fris en vernieuwend

Algemeen Growers pride

Het assortiment Alstroemeria is breder dan ooit tevoren. De kwaliteit is sterk verbeterd en het gewas oogt jong, fris en vernieuwend.

Door Wilma van Velzen

Toch wordt dit kleurrijke product nog steeds een beetje ondergewaardeerd. Volkomen onterecht vindt Royal FloraHolland Productmanager Rianne van den Berg, want Alstroemeria is een feestje in elke vaas.

"Het afgelopen jaar is er hard gewerkt om Alstroemeria naar een hoger peil te trekken", zegt Van den Berg. "Het product marktplan Alstroemeria van 2015-2016 was hiervoor de leidraad.

Dit heeft tot een aantal interessante ontwikkelingen geleid die ten goede moeten komen aan het product.

Voor de komende drie jaar is een nieuw promotieplan door de kwekers goedgekeurd. Dit alles bij elkaar maakt dat Alstroemeria hoopvol is voor de toekomst."


Prijsvorming

Over de prijsvorming zegt Van den Berg dat deze op zich goed is. "Tot op heden liggen we met de verwachtingen voor week 19 op eenzelfde niveau als in 2016. Daarentegen is het aantal stuks wel gegroeid, met zo'n vijf procent.

Echter, dit komt niet alleen door uitbreiding en vernieuwing van het Nederlands product, maar ook door de toename van het import product.

Qua grootte is Virginia (wit) op dit moment de nummer één, gevolgd door Panorama (wit met roze). Nadya (rood) staat op de derde plaats en is qua positie ten opzichte van vorig jaar in week 1 tot en met week 18 gedaald.

Virginia en Panorama daarentegen lieten beiden een stijging zien. Verder zien we in Noize (rood) een sterke groeier door uitbreiding."


Novelty Award Alstroemeria

De vorig jaar nieuw gelanceerde productgroep Florinca, welke bedoeld is voor onderscheidende Alstroemeria soorten zoals Charmelia, Paradiso, Ballet, Funk en White Pearls, is in de praktijk een welkome aanvulling gebleken.

Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt en wellicht draagt dit ook bij aan de bekendheid van de Florinca soorten.

Niet alleen waren deze van 27 april tot en met 3 mei te bewonderen in de Alstroemeriashow in Keukenhof, ook viel een Florinca soort wederom in de prijzen.

Want werd vorig jaar tijdens de Meet & Greet Alstroemeria de Florinca soort Charmelia tot winnaar uitgeroepen, dan was het dinsdag 2 mei dat opnieuw een Florinca soort met de eer streek.

Deze keer was het White Pearls van Könst Alstroemeria waarvoor de Novelty Award Alstroemeria 2017 werd uitgereikt.


Meet & Greet

"De Meet & Greet was wederom een samenwerking tussen de drie veredelaars Hilverda Kooij, Könst Alstroemeria en Royal van Zanten en Royal FloraHolland.

We weten elkaar goed te vinden en het is heel positief dat we zo met elkaar samenwerken om de vakgenoten te midden van een schitterende Alstroemeriashow te mogen ontvangen.

De uitstraling van de show in het Oranje Nassau Paviljoen vond ik overigens jong en vernieuwend, of misschien beter gezegd een uitstekende afspiegeling van het huidige assortiment.

De jonge en frisse uitstraling toonde Alstroemeria als een nog vrolijker en kleurrijker bloem dan hij al is.

Ongetwijfeld heeft Alstroemeria hier op Keukenhof al menig consumentenhart veroverd en zijn er duizenden Alstroemeria foto's wereldwijd verspreid via de social media.

En daar was het Alstroemeria nu precies om te doen!"

Alstroemeria Novelty Award winnaar 2017 White Pearls.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant