Afbeelding
Foto: bbh

Alstroemeria, de vrolijke Frans in een boeket

Algemeen Growers pride

Mirjan Strijker, Hollands Beste Bloemstylist 2015, voegt Alstroemeria vrijwel altijd wel toe aan een gemengd of trendy Amsterdams plukboeket. Ik zie Alstroemeria als de vrolijke Frans in een boeket.

door Wilma van Velzen

De stijl van bloemstylist Mirjan Strijker uit Pesse, provincie Drenthe, is ronduit kleurrijk te noemen. Een product als Alstroemeria kan zij zeker waarderen.

"Alstroemeria's heb ik altijd wel in de winkel. Het zijn hele lange vrolijke bloemen waarmee je een boeket echt af kunt maken. Alstroemeria is alleen te vaak een ondergeschoven kindje, terwijl hij juist een hoofdrol verdient.

Bovendien is Alstroemeria ook heel betaalbaar. Omdat ik graag met heel veel kleur werk, is dit product voor mij ideaal. Het combineren ervan met verschillende bloemen en kleuren levert verrassende boeketten op en het is altijd weer bijzonder te ontdekken welke bloem of kleur de bindende factor is.

Maar ook in heel strakke arrangementen doet Alstroemeria het goed. Je moet het gewoon proberen. Dat zeg ik ook altijd tegen cursisten, zoals onlangs nog in Meppel waar ik een cursus boeketten maken verzorgde.

In plaats van dat zij zich tot twee of drie kleuren beperkten heb ik hen gestimuleerd er eens meer kleuren bij te pakken. Er kan zoveel meer met bloemen en het is ongelofelijk leuk om dat te ontdekken."


Beste Bloemstylist 2015

De passie voor bloemen is bij Mirjan Strijker overigens pas later ontluikt. Jarenlang was zij werkzaam in de horeca, maar zij gooide het roer om en volgde de vakopleiding Bloem&Design aan de tuinbouwschool in Frederiksoord.

"Ik heb bij een bloemenwinkel en een tuincentrum gewerkt. En toen ik opnieuw in een bloemenwinkel ging werken, heb ik mij tevens aangemeld voor het SBS6-programma Hollands Beste Bloemstylist.

Tot mijn verrassing kwam ik door meerdere selecties en mocht ik als een van de twaalf overgebleven deelnemers de strijd aanbinden. Blijkbaar viel mijn stijl in de smaak en was het mijn bruidswerk, dat mij naar de winnende positie heeft getild.

De titel Hollands Beste Bloemstylist 2015 heeft mij behalve naamsbekendheid ook meerdere interessante opdrachten opgeleverd."


Koppelverkoop

Voor Mirjan Strijker was dit tevens een mooi moment een eigen bloemenatelier te starten onder de naam Stijl Strijker, zie ook www.stijlstrijker.nl.

Sinds januari van dit jaar is hier ook een fysieke bloemenwinkel bijgekomen. "Het werk als stylist/bloemist verveelt geen dag. Ieder seizoen is weer anders.

Naast bruidswerk is rouwwerk een van mijn specialismen. Ook dit is minder traditioneel en met meer kleur. Het verkoopaspect is minstens zo leuk en vaak doe ik aan koppelverkoop. Een ouderwets begrip misschien, maar het werkt nog steeds.

Zo had ik met Moederdag bloeiende planten in rieten mandjes gezet en presenteer ik een trendy plukboeket meestal in een mooie bijpassende vaas. Deze kant-en-klare producten vliegen weg.

Tegenstellingen zijn er ook, want kiezen jonge mensen meestal voor de trendy plukboeketten met veel kleur, dan is de wat oudere consument veel traditioneler in zijn keuzes. Door de moderne versie te laten zien, is het altijd weer een kleine overwinning als ze die ook eens willen proberen. Anderzijds is er het persoonlijke aspect met voor iedereen wel een gezellig bloemenpraatje. Dat maakt het bloemenvak zo bijzonder."

Mirjan Strijker, Hollands Beste Bloemstylist 2015.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant