Afbeelding
Foto: BK

Online handelsplatform FloraMondo kansrijk voor rozen

Algemeen Growers pride

Het online handelsplatform FloraMondo van Royal FloraHolland is ook voor rozen en trosrozen een kansrijke marktplaats.

Rozenkwekers kunnen hier hun product aanbieden voor klokvoorverkoop, maar dit wordt op dit moment nog onvoldoende benut.

door Wilma van Velzen

Royal FloraHolland productmanagers Janneke de Jong en Fer Schoneveld, die zich gezamenlijk inzetten voor de producten roos en trosroos, zien zeker kansen bij gebruik van FloraMondo voor rozenkwekers.
"Het online handelsplatform vergroot immers de verkoopmogelijkheden" stelt De Jong. "En als een product niet wordt verkocht in de klokvoorverkoop, dan loopt het alsnog mee in de gewone klokverkoopstroom.
Daarnaast kunnen rozenkwekers zich in FloraMondo nog meer onderscheiden door betere aanvoerinformatie en beeldmateriaal mee te geven in het systeem.
Ook is het makkelijk te koppelen aan de eigen voorraad."

Volumestijging trosrozen

Over de laatste ontwikkelingen rond roos en trosroos zegt Schoneveld zowel nationaal als internationaal een stijging in volume voor trosrozen te zien.
"Wel ligt het in Nederland geteelde product hoger qua prijsvorming dan de internationale aanvoer. Vanaf 2016 is vanuit de internationale aanvoer een stijging te zien, maar houdt deze dit jaar nagenoeg gelijke tred met vorig jaar.
Voor het merendeel worden trosrozen afgezet via de veilingklok. Een klein deel van zowel de nationale als internationale aanvoer is directe verkoop."

Volumedaling snijrozen

Bij de gewone snijrozen lopen de ontwikkelingen anders en is er een daling in volume.
Redenen hiervoor zijn volgens Schoneveld dat het afgelopen jaar een aantal partijen zijn gestopt met aanvoeren als gevolg van faillissement of overname door partijen uit andere sectoren.
"Internationaal speelt daarbij het weer eveneens een rol. Wellicht had dit de grootste invloed als we het volume in de eerste veertien weken vergelijken met vorig jaar.
De prijsvorming was daarentegen goed, evenals de omzet."

Kou en droogte

De Jong vult aan dat de weersomstandigheden die de productie uit zowel Ethiopië als Kenia beïnvloeden grotendeels te maken hadden met de koude periode in het begin van het jaar.
"Het waren vooral de koude nachten waardoor de productie achterbleef. Ethiopië warmt nu op en geleidelijk komt de productie op gang.
Maar er is nog een tweede probleem, want zowel Kenia als Ethiopië hebben te maken met droogte. De telers houden al langere tijd rekening met de hoeveelheid water die ze gebruiken."

Afzetverwachting

Vanuit de draaischijf Nederland vindt de meeste afzet van snijrozen en trosrozen plaats naar Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Nederland zelf.
Dit is volgens De Jong al jaren het geval en zij zegt niet te verwachten dat dit snel zal veranderen.
"Wel dienen we de gevolgen van de Brexit scherp in de gaten te houden. Kijken we naar de kleuren dan worden vanuit Nederland nog altijd in hoofdzaak rode en witte rozen aangevoerd.
Internationaal richt de aanvoer zich op het hele kleurenpalet. De aanvoerverdeling klok en directe verkopen van het Nederlands en internationaal product is gelijk met 40% directe handel en 60% klokverkopen."

Ondernemersklimaat

Voor de toekomst is de verwachting dat de Nederlandse aanvoer zal worden uitgebreid.
"Maar dit zal pas in 2018 echt merkbaar zijn" zegt Schoneveld. "Extra internationale aanvoer is er dit jaar al bijgekomen, maar daarbij zal het weer een grote rol blijven spelen.
Dollarkoers, vrachtprijzen en politieke stabiliteit blijven ook van invloed op het ondernemersklimaat internationaal gezien."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant