Afbeelding
Foto: VGB

Vitaliteit

Algemeen Column

Van alle Europeanen zijn Nederlandse werknemers het gelukkigst.

Driekwart is tevreden over zijn werk, het stressniveau, de vooruitzichten en de relatie met collega's. Uit onderzoek van ADP blijkt dan ook dat ondernemers in Nederland goed voor hun medewerkers zorgen. 

Sommige bedrijven doen daar nog een schepje bovenop, gaan duurzaam om met het personeel en zetten in op vitaliteit. Vitale bedrijven zetten in op werkplezier en zorgen voor een gezonde groene werkomgeving waar planten niet ontbreken. Balans tussen inspanning en ontspanning dus zowel op de mentale als fysieke kant van het team. Werknemers die lekkerder in hun vel zitten presteren niet alleen beter, ze zijn ook langer inzetbaar en zelfs mondiger. Winst voor het bedrijf maar ook van groot belang voor de Nederlandse economie. 

Vitale bedrijven hebben beleid op het gebied van bewegen en gezondheid. Op de werkvloer gaat het dan om kleine veranderingen zoals vaker met de trap, een gezonde lunch of gezamenlijk hardlopen. Het stellen van haalbare doelen is cruciaal in de aanpak. Er zijn zelfs bedrijven die nog verder gaan door het inzetten van een life-coach, een eigen brasserie of een heuse gymzaal. Het mooie van vitale bedrijven is dat bewegen met collega's de teamgeest versterkt en ze blijken aantrekkelijk voor jong talent.

Ik leg dan altijd graag de link naar de sierteeltsector en de handelsbedrijven. Daar wordt best wat fysieke arbeid verricht, groene planten zullen ongetwijfeld niet ontbreken en er is een flink aantal bedrijfsteams dat meedoet aan the Ride voor de Roses. Of dat beleidsmatig gebeurt weet ik niet maar wie wil kan meedoen aan de verkiezing vitaalste bedrijf van Nederland via vitaalstebedrijf.nl. Op deze website, een initiatief van MKB-Nederland en ONVZ, veel inspirerende voorbeelden van hoe andere bedrijven dit hebben aangepakt. De winnaar wordt eind november bekendgemaakt tijdens de Week van de Ondernemer in Amsterdam.

Manon Velthuis
VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant