Afbeelding

Vertrouwen in onderzoek 

Algemeen Column

Van mijn werkgever krijg ik de gelegenheid om te werken aan nieuwe samenwerkingsverbanden.

Dat betekent dat ik een deel van mijn huidige taken ga overdragen en meer naar buiten zal treden en proberen met u in contact te komen.
Sinds januari van dit jaar probeer ik mij steeds meer vrij te maken om mij in netwerken te begeven. Mijn doel hierbij is om intermediair te zijn tussen ondernemers en onderzoek. Een van de eerste gesprekken die ik had met een grote tuinder was al direct raak. Als Wageningen UR Glastuinbouw zouden we het vertrouwen van de ondernemers kwijt zijn. Die kwam aan…

Conclusie
Een opmerking die bij mij heel veel los heeft gemaakt. Om erachter te komen wat deze ondernemer bedoelde, zouden we een keer echt rond de tafel moeten zitten, wat hij nu echt bedoelt. Eerder heeft hij al een keer tegen mij gezegd, dat we niet sexy genoeg zouden zijn. Vandaag mocht ik aanzitten bij een vergadering waar we als bedrijf mochten komen uitleggen wat onderzoek nu precies is en waar wij ons nu mee bezig houden.
Voor mij was het een echte 'eye-opener' met maar één conclusie: wij moeten beter communiceren. Het product dat wij produceren is niet herkenbaar. Ik denk dat dat ons grootste probleem is. Dat blijkt ook wel uit één van de vragen om een aantal successen van ons onderzoek te benoemen. Hij kon er geen bedenken…
Interessant is nu om na te gaan waar wij het hebben laten liggen? Hoe komt het nu dat u zo slecht op de hoogte bent van ons werk. En hoe komt het nu, dat gezegd wordt dat wij het vertrouwen zijn kwijtgeraakt, of het zo is weet ik niet, maar het wordt gezegd. Komt het nu omdat men geen vertrouwen heeft in onderzoeksresultaten of is er wat anders aan de hand? Ik denk zelf het laatste, anders kan ik het niet bedenken.

Resultaten
Als we 15 jaar terug in de tijd gaan en bezien waar we toen stonden... Ik durf te beweren als we toen tegen een tomatentuinder zouden zeggen over tien jaar werkt u met meerdere schermdoeken, dan werd je van het erf gestuurd en kreeg je de hond achter je aan. Of u kunt veel meer licht toelaten op uw gewas als u zich maar aan de spelregels houdt van het beheersen van de luchtvochtigheid. Als er geen rapport was geschreven over de toepassing van Geothermie hadden we dan aardwarmtebronnen gehad? Als het onderzoek niet bezig was met biologische bestrijding hadden we dan Swirskii gehad? Als we niet met energie producerende kassen bezig waren geweest, hadden we dan nu HNT gehad. In de tijd dat we nog een PT hadden, vertelden ondernemers ons "jullie hebben de problemen al opgelost voordat het bij ons op het bedrijf een probleem is".


Onderzoek
Als je kijkt naar de definitie van onderzoek dan is dat het 'systematisch proces om op basis van nieuwe feiten kennis te vergroten' . Onderzoek kent drie categorieën; te weten het nieuwsgierigheid gedreven fundamenteel onderzoek dat is gericht op vergroting wetenschappelijke kennis. Het strategisch onderzoek dat is gericht op het vergroten inzicht en concept ontwikkeling (een voorbeeld hiervan is de 'energie-producerende kas') en het toegepast (praktijk) onderzoek dat is gericht op specifieke vragen, op product-, proces- en techniekontwikkeling (met gebruik van resultaten uit eerste twee categorieën.
Ik denk dat het verdwijnen van het PT heeft gemaakt dat er op een andere wijze naar onderzoek wordt gekeken. Het PT onderzoek was voor een belangrijk deel gericht op het strategisch en toegepast onderzoek. Per definitie kan onderzoek, als je je aan het onderzoeksplan houdt, niet mislukken. Onderzoek uitvoeren wil niet altijd zeggen, dat het gewenste resultaat gehaald wordt. Zijn we hier misschien het eerder genoemde vertrouwen zijn kwijtgeraakt.
Wel is er een groot verschil tussen onderzoek en het uitvoeren van een test. Een test toont aan of iets wel of niet werkt… en genereert(over het algemeen) geen nieuwe kennis waarop wij als sector kunnen voortborduren om onze ambities te verwezenlijken. Wij zijn ingericht om de problemen waar u als tuinder voor komt te staan het hoofd te bieden. Welke dat ook mogen zijn… samen met u maken wij een zo goed mogelijke opzet van de proef, waarbij wij omschrijven welke inspanning wij plegen om uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden in de verwachting dat dit de juiste weg is om resultaat te genereren. Geen resultaat wil niet zeggen dat een proef mislukt is … ook dat is nieuwe kennis waarmee we verder kunnen.

Ik geloof er dan ook niets van dat wij het vertrouwen kwijt zijn… wij zullen veel meer dan nu naar buiten moeten treden en u vertellen welke resultaten wij voor u hebben geboekt. En laat dat nu juist iets zijn wat niet bij onderzoekers past… 

Jan Willem de Vries
Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)

 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant