Afbeelding

Saamhorigheid lijkt weer terug te komen

Algemeen Growers pride

Onder de tulpenbroeiers lijkt de saamhorigheid weer terug te komen. Het belang van samenwerken weer wordt ingezien. Volgens FPC-voorzitter Wim Steur is dit hard nodig, want het tulpenvak staat voor de nodige uitdagingen.


Sinds vorig jaar januari is Wim Steur voorzitter van de Royal FloraHolland Product Commissie Tulp, het grootste seizoenproduct. Met twee medefirmanten runt hij de 67 hectare grote tulpenkwekerij Wireco. De jaarlijkse productie bedraagt 27 miljoen stelen. Naast de broeierij is Steur al vele jaren bestuurlijk actief.
Dit vindt hij van grote toegevoegde waarde voor zijn netwerk en het tulpenvak.
Toen Royal FloraHolland nog Bloemenveiling Holland heette, was hij al actief in een van de eerste tulpen FPC's. Later ook in kringbesturen, ledenraden en het algemeen bestuur in de tijd van de veilingfusies met Rijnsburg en later Aalsmeer. "Daarna werd het even stil. Ik mistte de veiling en sinds vorig jaar ben ik FPC-voorzitter. Binnen de FPC hoop ik mij de komende jaren druk te maken voor het product tulp, zowel voor mijn collega's als voor mijzelf."


Nultolerantie

Vanuit de FPC volgt Steur alle ontwikkelingen op de voet. Met name die over Royal FloraHolland 2020, de veilvolgorde en alles richting één landelijke veilingklok.
"Zeker op dit punt moeten we scherp blijven en erop toezien of het indelen of herinrichten wel op de juiste manier gaat. Het proces loopt al een jaar, maar gaat erg snel. Een aandachtspunt is eveneens wat de retail doet met de nultolerantie. Hier hebben we een grote voorsprong op andere producten. In de tulpen wordt waterbroei al redelijk lang toegepast, een van de schoonste teelten.
Vooruitlopend op wat de retail doet is FPC Tulp vorig jaar gestart met het controleren van de broeierijen van de FPC-leden door een onafhankelijk bureau. De resultaten wezen uit dat een nultolerantie voor tulpen geen probleem is. Dit voorjaar worden de controles herhaald en roepen we collega's op mee te doen.
Door deze cijfers over meerdere jaren te verzamelen houden we de vinger aan de pols. Tevens kunnen we hiermee toekomstige aantijgingen van Greenpeace over verontreiniging weerleggen."


Marktgerichter produceren

In Nederland zijn circa 500 broeiers. Het areaal broeitulpen is flink toegenomen en vertoont met name de afgelopen jaren een te sterke groei van 8% ten opzichte van 2% in voorgaande jaren. "Dan kun je wel op je klompen aanvoelen dat dit problemen geeft. De retail ging hier al vanuit.
Echter, de natuur nam het heft in handen. Door het vele zuur was de uitval groot en liet het areaal eerder een krimp zien dan een plus. Dit zorgde voor gunstiger prijzen. Anderzijds worden betere prijzen ook gerealiseerd door beter en marktgerichter te produceren.
Op de pieken rond de feestdagen proberen we beter in te spelen met de juiste kleuren en aantallen. De handel is hier blij mee. FPC Tulp vraagt zijn broeiers mee te werken aan de broeischema's."


Uitdaging

Voor de komende jaren denkt Steur dat duurzaamheid de rode draad is. "Hoewel we het in de tulpenbroeierij al heel goed doen, moeten we naar 100% schone teelt. Er worden allerlei systemen bedacht en we leren veel van elkaar.
Zelf experimenteer ik met een nieuwe trekkerspuit. Maar ook al is deze nog zo schoon en is ons bedrijf MPS-A gecertficeerd, dan nog roept de consument dat dit een gifspuit is in plaats van een onschuldige veldspuit. Een uitdaging voor de toekomst. Hoe draaien we die associatie terug? Met elkaar vinden we ongetwijfeld een oplossing."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant