Afbeelding

Cymbidium zet in op kwaliteit

Algemeen Growers pride

Gegarandeerde kwaliteit is een van de speerpunten van het product Cymbidium. Het label Quality Controlled zorgt voor herkenbaarheid.

Door Wilma van Velzen

"Kopers op afstand kunnen kwekers die Cymbidium onder het label Quality Controlled aanvoeren in het systeem selecteren om er zeker van te zijn dat wat ze kopen aan de kwaliteitseisen voldoet" stelt Ferry Haring, product manager snijcymbidium bij RFH.
"Maar dat wil niet zeggen dat kwekers die hier niet aan meedoen geen kwaliteitsproducten leveren.
Integendeel.
We geven hen juist alle gelegenheid om hieraan op vrijwillige basis mee te doen. Het uiteindelijke doel is het verhogen van het kwaliteitsniveau in de breedte."


Verleiden

Cymbidium ziet Ferry Haring als een trendy product met een sterke uitstraling. "De houdbaarheid is uitstekend. Bovendien is Cymbidium verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren.
Groen, bruin, roze, geel en wit. Het is er allemaal.
Dit is een mooie basis om kansen in de afzet op Nederland en Duitsland te benutten.

Met een pilot van Cymbidiums op water hopen we dat de bloemist dit schitterende product eerder oppikt bij de groothandel en de consument weer gaat verleiden.
Tevens starten we met een onderzoek onder bloemisten.
De vraag die daarbij centraal wordt gesteld is hoe we ervoor kunnen zorgen dat de bloemist Cymbidium weer jaarrond omarmt."

Hersteld

Terugkijkend stelt Haring dat het afgelopen seizoen zwaar tegenviel. "Met name omdat de markt werd geraakt door de economische situatie in Rusland en de boycot naar aanleiding van het MH17-incident.
Het seizoen 2016-2017 is aanzienlijk beter begonnen.
De markt is weer enigszins hersteld en omdat de productie is afgenomen, doordat kwekers zijn gestopt en door de slechte weersomstandigheden, is het prijsniveau weer terug op acceptabel niveau."


Op water

In verhouding met andere afzetgebieden neemt Nederland zeer weinig snijcymbidium af. Het meeste gaat naar Duitsland, Frankrijk, Italië, Rusland en het Verenigd Koninkrijk in deze volgorde.
"Vandaar dat we de afzet in Nederland willen verbeteren, onder andere met een betere presentatie waarbij Cymbidiums op water op de winkelvloer worden aangeboden.
De eerste reacties zijn zeer positief en door de planten ook nog te voorzien van een speciale kraag wordt nog een volgende stap gezet. Hiervan draait een eerste pilot project."


Jaarrond

Hoewel Cymbidium een jaarrond product is, ziet men het in Nederland toch vooral als een product voor en rond de feestdagen.
In samenwerking met de promotiecommissie wordt er volgens Haring hard aan getrokken dit beeld te veranderen.

Het gegeven dat Cymbidium jaarrond verkrijgbaar is daarbij een belangrijk handvat. "

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant