Afbeelding

Sterren kijken

Algemeen Growers pride

De gewasbijeenkomst van de landelijke commissie Poinsettia en de beoordelingscommissie sortimentsvergeling ging donderdag 24 november gepaard met een bezoek aan een drietal kwekerijen.

door Wilma van Velzen

Ook werd de remproef bij het Improvement Centre bezocht en werden de deelnemers bijgepraat over de ontwikkelingen in aanbod en assortimentsvernieuwing.
De ontvangst vond plaats op kwekerij De Bonfut in Honselersdijk bij Henny Zwinkels, die tevens voorzitter van de landelijke commissie Poinsettia is. Na een woord van welkom werd aangevangen met het eerste bedrijfsbezoek.
Op kwekerij De Bonfut teelt Zwinkels al Poinsettia vanaf 1984 voor de Engelse markt.
"Poinsettia is een mooie traditionele potplant die echt bij de Kerst hoort. Wij ervaren het als een groot voordeel dat de teelt goed te plannen is en zowel op grond als op containers kan plaatsvinden.
Zelf telen we Poinsettia's op roltafels in 6 en 13cm potten. Het assortiment bestaat onder andere uit Mars, Hera, Infinity, Astro en Titan.
Poinsettia past goed in ons teeltschema. We zijn altijd op 24 december leeg en kunnen dan in het nieuwe jaar een nieuwe teelt opstarten. Ook wordt bij De Bonfut al voor het 4e jaar geëxperimenteerd met de 'Kerstroos' als snijbloem. Deze zit echter nog steeds in de ontwikkelingsfase."


Frank van der Burg VOF

Naast het eigen assortiment was bij De Bonfut ook de sortimentsvergelijking te bezichtigen. Dit jaar wordt hieraan deelgenomen door vijf veredelaars met in totaal 23 rassen Poinsettia.
Aansluitend werd door Royal FloraHolland Productmanager Piet Alsemgeest aangehaakt met een presentatie over de ontwikkelingen in de markt en het aanbod.
Na de lunch werd Frank van der Burg V.O.F. op de locatie Berkel en Rodenrijs bezocht. Deze kwekerij beslaat een oppervlak van bijna 2 hectare en beschikt over een zogenaamde erfgoedvloer. Er wordt voornamelijk Titan geteeld in 13cm potten.


Delphy Improvement Centre

Bij het Delphy Improvement Centre in Bleijswijk spreken de onderzoekers Peter Keijzer en Lisanne Schuddebeurs over het lopende onderzoek naar de sturing van de plantarchitectuur van Poinsettia.
Doel van het onderzoek is het gericht toepassen van natuurlijke regulatoren op basis van de groeicurve van het gewas, eventueel geïntegreerd met minimale toepassing van reguliere middelen, om het gebruik van chemische groeiregulatoren te reduceren.

Green 05

Als laatste werd Green05 bezocht. Deze plantenkwekerij heeft meerdere vestigingen in Lansingerland en het Westland en richt zich voornamelijk op de grote en middelgrote termijnorders voor retail, grootwinkelbedrijven en discounters.
Op de bezochte locatie aan de Leeuwenhoekweg worden op circa 29.500 m2 Poinsettia's in 13 cm pot gekweekt op betonvloeren. Het assortiment bestaat uit Astro, Premium en Titan.

De dag werd mede mogelijk gemaakt door LTO Glaskracht Nederland, Royal FloraHolland en veredelaars Beekenkamp Plants, Dümmen Orange, Lazzeri, Selecta Klemm en Syngenta.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant