Afbeelding

Predikaat `Premium Quality´

Algemeen Growers pride

Dit jaar worden voor de eerste keer op Veiling Rhein-Maas ook Poinsettia's verkocht met het predikaat `Premium Quality´. De hoogwaardige kwaliteit wordt hiermee benadrukt.

„De hieraan deelnemende kwekers zijn zeer tevreden" stelt Michel Tax, assortimentsmanager potplanten Veiling Rhein-Maas.
„Het gevoel is dat ze een nog betere prijs krijgen nu hun producten in dit blok geveild worden. Zoals het er nu naar uitziet krijgt dit volgend jaar een vervolg.
Door op de veilingklokken in Straelen-Herongen onder het predikaat `Premium Quality´ kwalitatief hoogwaardige bloemen en planten te verkopen, wordt voldaan aan de wensen van klanten en aanvoerders.
Sinds de invoering van dit predikaat bij Potchrysanten in 2011 heeft `Premium Quality´ zich als een geliefd `merk´ ontwikkeld."

Over het Poinsettia-seizoen zegt Michel dat het ieder jaar weer spannend is wat het gaat doen. „Stemming bij de klanten, weersomstandigheden en kwaliteit van de planten. Al deze factoren zijn bepalend voor het verloop van het seizoen.
Op dit moment staat Poinsetta er op alle fronten goed voor. Wellicht wordt dit het hele seizoen vastgehouden."

Absolute topweek

De grootste piek ligt in week 48 als absolute topweek met een aanvoer van bijna 600.000 stuks, dit komt neer op 1.000 karren per dag op de hoofddagen. Daarna volgen week 49 en 50.
„Vergeleken met het jaar 2015 zijn er dit jaar tot en met week 46 al 240.000 stuks meer aangevoerd en ligt de middenprijs bijna 17 cent hoger. Dit is natuurlijk een goede start.
Zeker nu Poinsettia zich moet meten met andere populaire producten zoals Hippeastrum in pot, Schlumbergera en Helleborus en veelal witbloeiende kamerplanten als Phalaenopsis , Cyclamen en Rhododendron."

Handelsnaam

De laatste jaren werden circa 3 miljoen kerststerren verkocht op de klokken van Veiling Rhein-Maas. Grotendeels de 'normale'. Het aandeel Princettia bedraagt slechts een paar procent van de totale kerststerren groep."
Op de veillocaties in Nederland worden minder kerststerren verkocht dan op Veiling Rhein-Maas. Qua omzet staat de Poinsettia rond plek 7 bij de kamerplanten in Straelen-Herongen en heeft een aandeel van circa 3,5%. Handelsnaam is Poinsettia, consumentennamen zijn kerstster of Weihnachtsstern."

Trendontwikkeling

Het areaal is ongeveer gelijk gebleven. De aantallen zijn iets gestegen doordat er meer kleinere potmaten zijn opgezet. De kwaliteit ziet er tot nu toe goed uit en er worden continu nieuwe soorten ontwikkeld en getest. Dit is een continu proces. De aanvoer Poinsettia komt van circa 65 kwekers.
Het verven lijkt de laatste jaren weer populairder geworden. Ook worden veel kerststerren met glitter en sneeuw aangevoerd, evenals producten met gekleurde hoezen met en zonder stekers.

Gekort

Veiling Rhein-Maas werkt met een jaaraanvoermelding (JAM). „Vooraf, in juli, wordt door de kwekers aangegeven welke stuksaantallen zij het komend seizoen denken te veilen op Veiling Rhein-Maas. Dit om enige controle op de aanvoer te houden. Zo zijn er in juli 3,9 miljoen stuks gemeld, terwijl er in 2015 3 miljoen stuks zijn verkocht.

Vanwege het te grote verschil zijn door het team assortimentsmanagement 600.000 stuks gekort bij diverse aanvoerders om aanvoerexcessen te vermijden. Mocht de marktsituatie het toch toelaten, dan kan het zijn dat met beleid toch meer aangevoerd kan worden."
Om het Poinsettia-seizoen extra luister bij te zetten wordt dit jaar een fraaie presentatie verzorgd in de foyer van Veiling Rhein-Maas.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant