Afbeelding

Noem het maar vakmanschap

Algemeen Column

Als er één ding is waar wij goed in zijn, dan is dat het telen van bloemen en planten.


Een aantal van onze gewassen is commodity geworden en in een commodity-markt kan je het alleen maar winnen op cost leaderschip. Je ziet bij een aantal gewassen dan ook een enorme schaalvergroting, al dan niet door samenwerking, plaatsvinden.  

Ratrace
Bedrijven die niet in deze ratrace mee kunnen of willen, doen er misschien verstandig aan een zoektocht aan te gaan naar nieuwe gewassen. Dat kunnen gewassen zijn die hoogwaardige inhoudsstoffen produceren welke nieuwe verdienmogelijkheden geven voor de glastuinbouw.
Of gewassen die normaliter worden geïmporteerd maar nu schaars aan het worden zijn, omdat ze niet meer voldoen aan de eisen die in Europa aan producten worden gesteld. Het gaat dan vooral om de aanwezige residuen van middelen gebruik.
Om te komen tot een rendabele productiewijze is veel nieuwe kennis nodig. Kennis over optimale teeltwijzen en sturingsmechanismen om het gewas zo optimaal mogelijk te laten produceren en/of zoveel mogelijk van deze inhoudsstoffen door het gewas te laten aanmaken.
Maar daarmee alleen ben je er niet. De tijd is voorbij dat we als teler onze producten door een ander lieten verhandelen. Er zal tegelijkertijd gezocht moeten worden naar mogelijk nieuwe afzetmarkten en nieuwe businesscases. 

Doen
Voor heel veel potentiele gewassen ontbreekt het ons domweg aan kennis zowel aan de teeltkant als aan de kant van de nieuwe markten. Daarom is onderzoek op dit biobased domein voor de Nederlandse glastuinbouw van groot belang om in de toekomst concurrerend te kunnen blijven opereren.
Wij hebben bij de laatste ronde een PPS gehonoreerd gekregen bij de topsector T&U om hieraan te werken. De tijd van praten is voorbij het is nu de handen uit de mouwen. 

Vanilla
Het mooiste voorbeeld vind ik wel de productie van Vanilla planifolia. Hier zijn we als bedrijf zo'n 2 ½ jaar geleden mee begonnen.
Er is een schreeuwend te kort aan Vanilla in de wereld. Er zijn al tuinbouwbedrijven geweest, die hier in het verleden met deze teelt begonnen zijn. Ze liepen vast op de vraag "hoe krijgen we ze in bloei" en als ze bloemen hadden "hoe krijgen we ze bestoven".
Wij denken dat inmiddels getackeld te hebben. Samen met een consortium van telers werken we aan een teeltconcept. De verwachting is om over drie jaar de eerste 'nedervanille' op de markt te brengen. Vanille is op één na de duurste specerijen ter wereld, waarbij de vraag veel groter is dan het aanbod. Vanille is een kostbaar product. Kijkt u maar eens in het schap bij uw supermarkt. U zult zien dat een gram vanilla 1,5 euro kost. Dat is 1500 euro per kilo!
Maar naast een specerij is dit gewas veel meer. Het is ook een antimicrobieel product dat gebruikt kan worden tegen allerlei (huid)ziekten. Vanilla is nog maar het begin. Er zijn veel meer gewassen waar een tekort aan is, denk bijvoorbeeld aan Wasabi en zwarte peper. 
Kortom, dit project is het begin van een zoektocht naar en het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen in de tuinbouw, door nieuwe producten te telen niet alleen voor schoonheid of voeding, maar ook voor grondstoffen voor verf, pharma of andere toepassingen kunnen we opschuiven in de waardepiramide. 

Het project gaat uit van voorwerk dat wij als Wageningen UR Glastuinbouw uit eigen middelen hebben geïnvesteerd in het project 'Kas als apotheek'.
Wij zijn er van overtuigd dat er nog heel veel kansen zijn. Want als er één ding is waar wij als sector met zijn allen goed in zijn, dan is dat het telen van bloemen en planten.

Noem het maar vakmanschap… vakmanschap waar we wat mee moeten doen! 

Jan Willem de Vries

Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant