Afbeelding

Vraag ernaar!

Algemeen Growers pride

Vrouw in het vak Corine van Holst zet Lisianthus in de spotlights

Corine van Holst van Montana Lisianthus promoot de Lisianthus-soorten die zij telen op unieke wijze bij bloemisten. Dit doet ze gewoon zelf, zoals onlangs nog tijdens een marktbezoek in Polen en als contactpersoon van Floral Fundamentals.

Door Wilma van Velzen

Deze kwekersdochter uit De Lier startte in 1991 samen met echtgenoot Frank van Holst met Montana Lisianthus in Poeldijk.
"Een eigen kwekerij was een gedeelde ambitie. We stapten direct in de teelt van Lisianthus. Zestien jaar geleden brachten we Rosita op de markt en zeiden toen: dit is de toekomst.
Dat is gebleken. Rosita gaf de Lisianthus-teelt een enorme boost en zette de deur open voor wereldwijde export. Ook nu zeggen wij over onze andere soorten dat deze de toekomt zijn. We telen inmiddels een geheel nieuw assortiment.
Daarbij maken we het onszelf niet gemakkelijk. Nieuwe soorten zijn een enorme uitdaging op verschillend gebied want Lisianthus blijft een moeilijke teelt. Heel wat fratsen zijn nodig voor een kwalitatief hoog eindresultaat.

Groothandel

Belangrijk vindt Corine het hun Lisianthus in de spotlights te zetten. Bijvoorbeeld op beurzen zoals de Trade Fair Aalsmeer.
Ook presenteerde Montana zich verschillende keren op Flowers Expo in Moskou en recent op de Flower Expo Polen 2016. "Daar heb ik ook winkels en groothandels bezocht, waarbij ik mij verbaasde over de grote hoeveelheid Lisianthus.
Tijdens de beurs presenteerden we onze eigen bijzondere soorten. Bloemisten kennen deze vaak niet en wij adviseren altijd hun groothandel hiernaar te vragen.
Immers, iedereen kan onze bloemen kopen. Onze Lisianthus soorten staan in de Cash & Carry's en webshops van de meeste groothandelsbedrijven."


Floral Fundamentals

Kwekerscontactpersoon is Corine voor Floral Fundamentals. Dit platform voor kwekers en handel draait op het wereldwijde netwerk van de Schotse Alison Bradley
"Zo brengt het bloemisten en kwekers met elkaar in gesprek, ook is er een gratis digital magazine via een app. Toparrangeurs zorgen daarbij voor inspiratie.
Afgelopen week nog ging Corine met een groep toparrangeurs op tour langs de verschillende aangesloten kwekers. Daarna maakten deze designers twee dagen arrangementen met een twist van de producten van deze kwekers.
Anders maar verkoopbaar, zodat de bloemist zich hiermee kan onderscheiden. Kwaliteitskwekers van andere aanvullende producten kunnen zich ook aansluiten bij Floral Fundamentals."


Lisianthusjurken

Adembenemend was Corine's bezoek aan Symphony des Fleurs in de beroemde Franse Rotschild tuinen. Via Piet van Kampen leverde Montana hiervoor Lisianthus.
De Russische topdesigner Natalia Zizko en haar team verwerkten deze tot Lisianthusjurken.
"Dat we de bloemen op reageerbuisjes in grote leliedozen hadden verpakt, naar voorbeeld van ons concept de 'Mono Lisi doosjes' met 50 bloemetjes, bracht Natalia in extase.
Dit voorwerk scheelde haar talloze manuren. Toen ze hoorde dat wij dit als kweker verzorgd hadden viel ze bijna om van verbazing. De Lisianthusjurken waren prachtig."
Samen met echtgenoot Frank werkt Corine verder aan nieuwe soorten. Tussendoor weten ze ook nog voldoende tijd vrij te maken voor hun vier kinderen en pleegkind.
"Dat is het voordeel van werk aan huis. Op dit moment staan in de huiskamer veertig vazen met bloeiproeven en hebben we een huis vol kinderen en bloemen. Een rijk bezit toch?"

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant