Afbeelding

Jeugd heeft de toekomst

Algemeen Column

Stilstand is achteruitgang en als bedrijf moet je blijven innoveren om continuïteit te kunnen waarborgen.

Dat vindt iedereen, tenminste daar ga ik vanuit. Of zijn er nog bedrijven die alles met paard en wagen vervoeren, brieven schrijven en faxen in plaats van gebruik te maken van de internet mogelijkheden? 

Wat is innovatie en wat kan je er bedrijfsmatig mee doen?
Voor mij is echte innovatie iets nieuws ontwikkelen zoals een zelfrijdende auto of bestaande technieken slim samenvoegen in één apparaat zoals een smartphone. Het slim kopiëren van bestaande technieken en ideeën uit andere sectoren wil ik ook nog wel onder innovatie scharen.
Je moet open willen staan voor nieuwe ideeën en technieken om deze ook binnen het eigen bedrijf in te kunnen voeren. Hierover kwam ik een interessant artikel tegen. Mensen kunnen in drie leeftijdscategorieën worden gestopt: tot 15 jaar, van 15 tot 35 jaar en 35 jaar en ouder. 

Van standaard naar bedreiging
Uitvindingen en innovaties die plaats vinden tot je 15de neem je waar als de standaard, je weet simpel weg niet beter. Vandaar dat kleine kinderen af en toe raar staan te kijken als zij op het tv-scherm met hun hand van zender willen wisselen en het lukt niet. Door het gebruik van smartphones en tablets is hun standaard dat elk scherm een touchscreen is. Mooi om te zien. Mensen van 15 tot 35 jaar zien uitvindingen en innovaties als kansen waarmee zij hun voordeel kunnen doen. Niet voor niets zijn er tal van jonge ondernemers met internet en app bedrijfjes. Bij de laatste groep vanaf 35 jaar worden innovaties vaak als bedreigingen gezien en veelal de vraag gesteld of al dat nieuwe echt nodig is.

Opvallend of niet, bij veel vooruitstrevende bedrijven staan jonge managers en directeuren aan de top. Laatst sprak ik een, uiteraard jonge, innovatiemanager die stellig van mening was dat juist mensen met ervaring niet goed zijn voor innovatie. Aangezien zij meestal in termen denken van: dat hebben wij 10 jaar geleden al geprobeerd. Dat het 10 jaar geleden niet werkte betekent niet dat het nu nog steeds niet werkt. Want als je bedenkt dat de aankomende 10 jaar meer verandert dan de afgelopen 100 jaar, kan het nu zomaar het juiste moment zijn om het wel te laten werken.

JAN
Hoe die verandering er precies uit gaat zien weet niemand. Ik weet wel dat aanstaande donderdag het steeds groter wordende Jong Agri Netwerk (JAN) het met elkaar weer gaat hebben over toekomstmogelijkheden. Zo blijven de jongeren uit de sector geïnspireerd en openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en kunnen aangesloten bedrijven hun kennis en inzicht op innovatie bijhouden via deze Young Professionals.

Ivo van den Akker
VGB beleidsmedewerker

www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant