Afbeelding

Continu oplossen van teelttechnische uitdagingen en problemen

Algemeen Growers pride

De Landelijke Gewascommissie Chrysant richt zich continu op het oplossen van teelttechnische uitdagingen en problemen. Met name de laatste jaren is er veel aandacht besteed aan onderzoek op het gebied van trips en kostprijsverlaging.

"Mede met de resultaten van deze onderzoeken worden nieuwe onderzoeksideeën uitgewerkt" stelt Jan Barendse, Netwerkcoördinator Snijbloemen LTO Glaskracht Nederland. "Recent hebben diverse supermarktketens onder druk van milieubewegingen besloten dat er 28 werkzame stoffen worden uitgefaseerd. De commissie gaat zich de komende periode richten op mogelijkheden hoe hiermee om te gaan. Ook op het gebied van energiebesparende maatregelen en het optimaliseren van het kasklimaat liepen en lopen er onderzoeken."

Tripsonderzoek

Tijdens de gewascommissiebijeenkomst van 21 juni werd ook gesproken over het wegvallen van Trigard. Dit is een geïntegreerd correctiemiddel tegen mineervlieg, dat mineervlieg bestrijdt maar alle biologie verder in leven laat. Het monitoren van de aanwezigheid van tripsbestrijders in het gewas gedurende de zomerperiode kwam eveneens aan de orde. Onderzoekster Kirsten Leiss vertelde daarbij over het tripsonderzoek en methoden om trips te beheersen. "Kirsten Leiss en haar team van Universiteit Leiden zijn met interessant onderzoek bezig naar stoffen in de plant. Zo zijn er 200.000 verschillende plantmetabolieten. Enkele hiervan hebben invloed op de afwerende werking van trips. Met NMR is de stof te meten, waarbij de plaats aangeeft welke stof en de uitslag de mate van aanwezigheid geeft. Het is nu nog niet bekend of en zo ja op welke termijn dit toepasbaar kan zijn voor de Nederlandse chrysantenkwekers. Maar interessant is dit beslist."

Leergroepen

Nieuwe ontwikkelingen over IPM (Integrated Pest Management) werden eveneens besproken. IPM kent acht grondbeginselen: (1) Teelttechnieken, raskeuze (resistentie), bemesting, hygiëne, nuttige organismen; (2) Monitoring schadelijke organismen; (3) Beslis ondersteunend systeem (drempelwaarden); (4) Niet-chemische methoden; (5) Pesticiden doelgericht inzetten met een lage milieubelasting; (6) Inzet pesticiden beperken tot noodzakelijk niveau; (7) Afwisseling van middelen i.v.m. risico op resistentie; (8) Succes van de toegepaste beheersmaatregelen beoordelen (leereffect). "Er draaien meerdere leergroepen. Een ervan is Trips in Chrysant, deze komen eind september voor de tweede keer bij elkaar."

Vaasleven

Recente onderzoeksresultaten binnen het project GreenCHAINge sluiten volgens Jan Barendse aan op eerdere resultaten met chrysanten en andere bloemen (FloraHolland, FBR). "Graaddagen in de keten zijn bepalend voor het vaasleven van chrysanten. Gitta ten Hoope van FloraHolland concludeerde overigens al eerder in haar weblog dat de temperatuursom in de keten grotendeels bepalend is voor de kwaliteit op de vaas."

Jan Barendse

Jan Barendse is sinds 5 jaar werkzaam bij LTO Glaskracht Nederland als Netwerkcoördinator Snijbloemen waaronder chrysant. "Als voormalig tuinder verbaas ik mij over en waardeer ik de mogelijkheden met de planmatigheid van de teelt. Verder zijn de bloemen er in zoveel types en kleuren, dat ze voor en door iedereen overal wel te gebruiken zijn. De houdbaarheid van chrysant is bovengemiddeld, een prachtig unique selling point."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant