Afbeelding

Ik dacht dat dit soort praktijken in Nederland niet voorkwamen

Algemeen Column

Deze week was ik op bedrijfsbezoek bij een misschien wel nieuw Lid van de Club van100.

Het parkeerterrein van het bedrijf was in verband met de vakantieperiode grotendeels leeg. Een goed moment dus om het parkeerterrein onkruid vrij te maken. 
Een medewerker van een hoveniersbedrijf was dan ook bezig het terrein met een bosmaaier van onkruid te ontdoen. Toen ik terugkwam van mijn afspraak was die zelfde medewerker aan het spuiten. Ik rook een voor mij bekend luchtje maar kon het niet direct plaatsen. Omdat hij in de buurt van mijn auto bezig was stopte hij even met zijn werkzaamheden. Ik vroeg hem welk goedje hij aan het spuiten was. Hij antwoordde: Glysofaat.

Sprakeloos
Er schieten allerlei gedachten door mijn hoofd. Is dat niet één van de middelen die ter discussie staan? Ik zeg hem dat als ik één van mijn medewerkers zo bezig zag met gewasbeschermingsmiddelen, ik hier zeker iets van gezegd zou hebben. Niks geen beschermende kleding of wat dan ook… Over het algemeen ben ik niet zo snel sprakeloos… deze meneer met nul aan bescherming, met de zon hoog aan de hemel en dus zeer luchtig gekleed speelt met zijn gezondheid.
Ik zeg hem nog dat deze omstandigheden over het algemeen geen goed moment zijn om middelen toe te passen. Omdat mijn volgende afspraak wacht, moet ik verder. Ik maak nog een opmerking dat als hij werkt met gewasbeschermingsmiddelen hij in bezit moet zijn van een spuitlicentie. Ongevraagd zegt de medewerker nog dat hij niet eens in het bezit is van een spuitlicentie. 'Dan moet mijn baas dat wel betalen anders ga ik daar niet aan beginnen', roept hij terug. Ik ben sprakeloos… en besluit ter plekke mij hierin te verdiepen …

Verbod
Een beetje googelen leert mij dat er in de Staatscourant vrij recent een publicatie heeft gestaan dat er een verbod is op het gebruik van professionele chemische onkruid- en plaagbestrijding buiten de landbouw. Dat zal ingaan per 31 maart van dit jaar. Vanaf dat moment is het gebruik van glyfosaat op verhardingen niet meer toegestaan. Het afgekondigde verbod betekent dat chemische onkruidbestrijding alleen nog in de landbouw mag plaatsvinden en op een aantal terreinen, die onder de uitzondering vallen. Het verbod is dus vrijwel direct ingegaan voor de onkruidbestrijding op verhardingen.
Dat betekent dat bedrijven met een groot verhard terrein andere oplossingen moeten zoeken. Gelukkig zijn die er, denk aan borstelen, branden of stomen. Door veel bedrijven is hier al op geïnvesteerd. Raar is het wel, dat particulieren nog wel van chemische middelen gebruik mogen maken. Het betekent dat de burgerbewoner van een plattelandswoning gewoon glyfosaat uit de bouwmarkt mag blijven gebruiken om zijn erf onkruidvrij te maken, maar dat de loonwerker die het professioneel gebruikt bij bijvoorbeeld graslandverbetering, zijn terrein niet mag behandelen. Onder het verbod vallen ook de middelen die nu als laag risico middelen worden bestempeld.

RoundUp
Het etiket van RoundUp leert mij dat de werking het beste is als de onkruiden voldoende blad hebben ontwikkeld en niet zijn beschadigd door ziekten en plagen. De toepassing heeft het beste resultaat tijdens niet te warm, bewolkt weer met een hoge luchtvochtigheid. Ik vraag mij af of degene die opdracht heeft gegeven ooit het etiket heeft gelezen. Dan had hij kunnen weten dat als het onkruid eerst met een bosmaaier wordt bewerkt om het vervolgens in de volle zon bij een lage luchtvochtigheid de werking tot een minimum reduceert. 

Het zijn juist dit soort bedrijven, die maar doen of regels niet voor hun gelden en het voor de rest bijna nog onmogelijk maken om te telen.

Jan Willem de Vries

Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant