Afbeelding

De wereld van de millennials

Algemeen Column

Millennials of ook wel generatie Y worden ze genoemd. De generatie werknemers die zich nu op de arbeidsmarkt aandient.

Deze 'next generation' is geboren tussen 1980 en 2000 en wereldwijd de grootste generatie ooit. Groter zelfs dan de Babyboomers.
In de sierteelt maken wij ons wel eens zorgen. Kiezen jongeren nog wel voor werken in de bloemen en planten? Is de werknemer van de toekomst nog wel bereid 's ochtends om 6.00 uur of eerder aan de slag te gaan? Een terechte zorg want millennials staan anders in het leven dan hun voorgangers en stellen absoluut andere prioriteiten. 

Een goede balans tussen werk en privé is voor hun belangrijker dan een top salaris. Het salaris staat bij de Nederlandse millennial zeker niet in de top 5 prioriteiten. 'Succes' wordt op een andere wijze gedefinieerd zo bewijst het onderzoek 'Reshaping the workspace' van PWC. Opleidingsmogelijkheden en gezondheid zijn belangrijker dan een geweldige carrière.

De millennial stelt ook andere eisen aan een aantrekkelijke werkomgeving. Niet iedereen is elke dag op kantoor en de overgang van thuis en werk vervaagt. Het hebben van een eigen kantoor is voor de millennial dus minder relevant. Waarom zou je elke dag op dezelfde plaats zitten? Een flexibele infrastructuur is van belang, de mogelijkheid om afhankelijk van de taak een geschikte locatie te kiezen en zo nodig te delen met partijen die daarvoor van belang zijn. Statafels om aan te werken, bibliotheekachtige omgeving voor de rust, restaurants worden centrale werk- en ontmoetingsplaatsen voor gasten én personeel. 

Er wordt best veel geschreven over deze nieuwe generatie werknemers. Dus mocht u zich afvragen of uw bedrijf nog wel voldoende interessant is voor jong afgestudeerden dan kan ik u aanraden er eens in te duiken. Al is het maar omdat de millennials een absoluut verfrissende kijk op de wereld hebben!   

Manon Velthuis 
VGB beleidsmedewerker
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant