Afbeelding

Glastuinbouw wil ook toegezegde energiesubsidie

Algemeen

LTO Glaskracht Nederland maakt bezwaar tegen vervallen 7 miljoen euro energiesubsidie.

Afspraak
Op 29 april is de openstelling 2016 van de Regeling nationale EZ-subsidies onderdeel energie-efficiency en hernieuwbare energie glastuinbouw (EHG) gepubliceerd. Het budget is 7 miljoen euro. Regeling en bedrag per jaar zijn in 2014 afgesproken in de Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw. Echter, door interne omstandigheden bij het ministerie van Economische Zaken (EZ) is de openstelling in 2015 niet doorgegaan. Het was daarom de bedoeling om dat budget van 7 miljoen euro toe te voegen aan de openstelling van 2016. Dat wordt naar nu blijkt niet uitgevoerd.

Bezwaar
LTO Glaskracht spreekt staatssecretaris Van Dam in haar brief erop aan dat EZ hiermee niet voldoet aan de afspraken die in 2014 zijn gemaakt. Dit betekent dat een deel van de investeringsplannen van ondernemers blijft liggen, en dus een deel van het energiebesparingspotentieel. De sector is zeer goed op weg om de overeengekomen doelen voor 2020 te halen en het is van groot belang om de vaart er in te houden. Het vervallen van de 7 miljoen euro doet geen recht aan de inzet en inspanningen van de glastuinbouw. Er zijn stevige doelen afgesproken, met een bijbehorend pakket aan onderzoek & innovatie (programma Kas als Energiebron) en subsidiëring.

LTO Glaskracht vraagt in de brief ook om vóór de openstelling de regeling te corrigeren en de categorie luchtbehandelingskasten weer op te nemen. Deze categorie is zonder overleg met de sector komen te vervallen.
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant