Afbeelding

Plantgezond onderzoek dankzij gewascoöperatie

Algemeen Growers pride

Het product Kalanchoë heeft sinds december zijn eigen gewascoöperatie. Dit zorgt ervoor dat Kalanchoë ook op het gebied van plantgezond onderzoek de weg van de innovatie kan blijven volgen.

Door de landelijke commissie Kalanchoë van LTO Glaskracht Nederland werd vorig jaar het initiatief genomen om de gewascoöperatie op te richten.

Door de Kalanchoë kwekers is dit direct breed opgepakt, wat in een deelname resulteerde van ruim driekwart van alle kwekers. Ofwel, elf van de vijftien kwekers doen mee. Om alles ook formeel vast te leggen vond de ondertekening van de oprichtingsakte op 4 december plaats door Rene van Dop (Solis Plant, 's Gravenzande) en Jelle Strijbis (SV.CO, De Lier).

Rene vervult de rol van voorzitter en Jelle die van penningmeester en secretaris. Aan de gewascoöperatie zijn ook nog drie bestuursleden toegevoegd: Fred van Luijk (Kwekerij De Veranda, Honselersdijk), Aad Vreugdenhil (Kwekerij Vreugdenberg, De Lier) en Karel Schoenmaker (Maasluiden Potplanten, 's Gravenzande). De gewascoöperatie Kalanchoë is de twaalfde gewascoöperatie die is opgericht onder de vlag van LTO Glaskracht Nederland.


Jongste bestuur

"Uniek is het wel dat de gewascoöperatie Kalanchoë het jongste bestuur heeft van alle andere gewascoöperaties" zegt Jelle Strijbis. "Dat mag zeker worden genoemd. Wij en ook de andere deelnemende kwekers hebben allemaal een passie voor het kweken van de allerbeste en mooiste Kalanchoës. Zelf ben ik van kind af aan opgegroeid met Kalanchoë op het ouderlijk bedrijf en vind ik het een prachtig product.

Met name de grote variatie in kleuren en vormen van Kalanchoë, in combinatie met het gegeven dat dit product makkelijk te onderhouden is, maakt het zo aantrekkelijk."


Investeren

Als eigenaar van SV.CO kan Jelle Strijbis met trots melden dat Kalanchoë al meer dan vijfentwintig jaar op het bedrijf wordt geteeld en dat het mooi aansluit bij de andere bloeiende kamerplanten die zij telen. "Evenals mijn collega kwekers leveren we topkwaliteit.
Om de lat zo hoog mogelijk te houden, is het belangrijk om dan ook te investeren in de plantgezondheid van je product. Het is dan een geruststellende gedachte dat de gewascoöperatie ons de mogelijkheden biedt het onderzoek naar plantgezondheid, alsmede een stukje innovatie, gezamenlijk op te pakken."


Speerpunten

In overeenstemming met de kwekers zijn er eerder dit jaar binnen de gewascoöperatie een aantal speerpunten naar voren gebracht voor uit te voeren onderzoek. "Thans worden deze punten uitgewerkt, zodat we later dit jaar gezamenlijk kunnen besluiten in welk onderzoek we als coöperatie gaan investeren.

Vanuit andere geldstromen, zoals de PT-gelden, is er in het verleden al veel onderzoek verricht die de nodige kennis heeft opgeleverd. Onder andere op het gebied van biologische bestrijding van Sciara, de invloed van fosfaat op de strekkingsgroei van Kalanchoë en het verkrijgen van meer rendement uit CO2 en belichting."

Wensen voor onderzoek

Echter, onderzoekwensen zijn er altijd, waarbij het beheersen van terugkerende gewasproblemen zoals meeldauw en wortelproblemen een blijvende uitdaging vormen.

Maar ook noemde Jelle Strijbis onderzoek naar andere methodes van het remmen van Kalanchoë, belichting en waterzuivering, naast onderzoek met een wat meer plantgezonde insteek zoals alternatieve methoden voor het bestrijden van ziekten en plagen.

"Het idee is om de belangrijkste speerpunten voor onderzoek samen met elkaar als Kalanchoë club jaarlijks te benoemen en te laten uitvoeren. Zo bepalen we zelf wat wel en niet van belang is voor de teelt van Kalanchoë, en van voldoende praktische aard is en kan worden toegepast.

Dat geeft veel voldoening. Ondersteuning daarbij krijgen we van LTO Glaskracht Nederland, die veel zaken achter de schermen voor ons regelt. Daar mag zeker een compliment aan worden gewijd, want LTO levert hier echt goed werk!"

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant