Afbeelding

M'n liefie ligt plat

Algemeen Column

Veel digitale informatie wordt via het draadloos netwerk WiFi met dezelfde snelheid doorgegeven als de vaste kabel aansluiting.

In het huidige internet tijdperk vinden wij dat heel normaal. Geen WiFi op een locatie, geen connectie mogelijk of ligt internet eruit? Dan zijn wij hulpeloos, in paniek en delen wij deze frustratie het liefst via social media maar …. helaas dat werkt dan ook niet.

LiFi
Zoals het gaat in de snelle digitale wereld heeft WiFi alweer een opvolger: LiFi. Hiermee wordt data met LED lampen via, voor het oog, niet zichtbare flikkeringen verstuurd. Dit gaat tot 100 maal sneller dan de huidige overdracht via WiFi. Snelheden tot 10 GB per seconde zijn al gehaald en dat is zelfs 250 maal sneller dan het huidige WiFi.

De uitvinder van deze nieuwe technologie is de Duitse Harald Haas. Een LED lamp kan per kleur 3,5 GB data per seconde verzenden. Dit betekent dat met het RGB kleuren gamma de bandbreedte 3x3,5 dus ruim 10 GB per seconde aan kan. Tegenwoordig heeft elke mobiele telefoon wel een LED flitser. Dit kan zowel een zender als een ontvanger zijn. Dus een optie zou straks kunnen zijn via LiFi producten scannen met de mobiele telefoon waardoor geen dure scanners meer nodig zijn. LED verlichting in de koelcel is naast energiebesparing en onnodige warmte afgifte dan ook opeens een perfect internet steunpunt. Geen of slecht bereik wordt dan verleden tijd.

Netwerk
Het interessante is dat nu al op heel veel plekken LED verlichting geïnstalleerd wordt. Stel dat elke lamp vervangen wordt door LED, dan is een compleet netwerk beschikbaar. Denk daarbij ook aan de lantaarnpalen die als zender voor alle transportvormen kunnen dienen. LED verbruikt weinig stroom en kan ook nog via zonne- en windenergie als zender en ontvanger dienst gaan doen. En met de Internet of Things technologie kan elke plant apart belicht worden met LED en via een app communiceren met de digitale wereld.

Meestal word ik erg gelukkig als ik hoor dat mijn liefie al plat ligt. Met de komst van LiFi krijg ik daar eerder een hulpeloos gevoel van …

Koos van der Meij
VGB beleidsmedewerker
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant