Afbeelding

Trosroos voor een zomers gevoel

Algemeen Growers pride

 Voor toparrangeur Ton Verzijl zorgt de grote hoeveelheid zonnige kleurtjes waarin de trosroos verkrijgbaar is voor een zomers gevoel.


Door Wilma van Velzen

De eerste keer dat Verzijl met trosroos als snijbloem in aanraking kwam, is vijftien jaar geleden. "Zonder andere bloemen tekort te willen doen, vind ik dat trosroos een ontzettend fijne boeketbloem is. Met slechts vijf of zes stelen heb je al een boeket. De feestelijke uitstraling ervan maakt trosroos bovendien geschikt voor bruidswerk."

Kleur

Positief is Verzijl over de houdbaarheid van trosroos die in de loop van de jaren sterk is verbeterd. "Het kwam wel voor dat de bloemen vrij snel hun bloemblaadjes lieten vallen. Maar de hedendaagse trosrozen hebben hier geen last van. Heel plezierig, want ik ben er een voorstander van dat bloemen in de winkel al kleur laten zien. Het jongere publiek kan dit wel waarderen, maar oudere consumenten gaan hierover wel in discussie en houden vast aan zo rauw mogelijke bloemen."

Nulpunt

Als jongste van vijf kinderen in een Haags gezin kwam Verzijl niet in aanmerking om bij zijn vader in de slagerij te gaan werken. Een zomerbaantje bij de bloemist op de hoek bleek een prima alternatief. "Ik vond het zelfs zo leuk dat ik na de middelbare school hier het vak wilde leren. Ik leerde inkopen op de veiling in het Westland, bestellijsten opnemen en eigenlijk alles van het bloemenvak. Vervolgens kwam ik bij bloemist Van der Kwaak in Scheveningen terecht. Toen deze met pensioen ging mocht ik de zaak van hem overnemen.

Start

Financieel bleek dit niet haalbaar, maar ik vond in de Keizerstraat een pand. Dat was in 1982. Samen met mijn vrouw Eveliene heb ik hier onze bloemenwinkel 't Toefje vanaf het nulpunt opgebouwd." Verzijl weet nog dat hij als één van de eerste bloemisten startte met de verkoop van losse bloemen op kleur. "Daar moest men wel even aan wennen. Heb je geen bossen vroeg men dan. Maar wat wil je in een tijd dat de biedermeiers en droogbloemen hoogtij vierden."

Ridderzaal

In de loop van de jaren tachtig kwam Verzijl in contact met Bloemen Bureau Holland en verszorgde hij als arrangeur veel workshops en trainingen. Vanuit het retailteam gaf hij trainingen aan AH-personeel over hoe zij de planten en bloemen het beste konden presenteren. In die hoedanigheid heeft hij ook vrijwel alle IKEA's in Europa gezien. Vereerd was Ton Verzijl toen hij door het Koninklijk Huis werd benaderd om voor de doop van prinses Alexia de versieringen aan te brengen in de dorpskerk van Wassenaar.

Doop Ariane

Twee jaar later werd hij gevraagd voor de doop van het prinsesje Ariane eveneens de doopversieringen te doen, deze keer in de Kloosterkerk in Den Haag. "Dit zijn natuurlijk geweldige opdrachten, evenals het mogen verzorgen van bloemschikdemonstraties voor het personeel van het Witte Huis in Washington en het aanbrengen van de bloemversieringen in de Ridderzaal voor Prinsjesdag. Dit laatste heb ik nu drie keer mogen doen. Het spreekt voor zich dat discretie hierbij is vereist, want een selfie met de Koning kan natuurlijk niet."

Bruidswerk

Rozen als een Avalanche of Red Naomi vindt Verzijl eveneens prachtig, alleen net iets te groot voor bruidswerk. De trosroos biedt dan een alternatief, met als bijkomend voordeel dat trosrozen zich makkelijk laten splitsen voor corsages, kleine boeketjes en tafelstukjes. "Behalve prachtige roze tintjes, bieden trosrozen ook vaak leuke meerkleurige soortjes zoals rood/geel.

Dit zijn vaak net even andere tintjes dan die je bij gewone enkelbloemige rozen niet ziet.

Hipster Syle

Ook doen trosrozen het goed in losse veldachtige boeketten, de nieuwste trend. Anderzijds hebben we in onze bloemenwinkel gemerkt dat het klantenbestand wijzigt. Steeds meer jongeren die de hipster style aanhangen zien we in de winkel.

Zij kopen bloemachtige boeketten, gewoon een paar takken bloemen zonder blad. Trosrozen en Dahlia's zijn bij hen in trek."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant